De l’1 al 7 d’agost

De l’1 al 7 d’agost

dimecres, 3

Fins a quarts d’onze al pati s’hi està molt bé; després comença la calor i no s’està bé enlloc. Però aquesta primera hora fresca cada matí és un espai íntim, realment de vacances, ideal per llegir, fer un parell de cafès, escriure sense presses la llista dels encàrrecs que s’han de fer durant el dia, amb la tranquil·litat que, com que estàs de vacances, si no els fas tampoc no passa res.

I tot de cop, uns crits han esparracat amb violència l’aire quiet i la llum tèbia. És difícil de saber d’on venien, perquè el pati és envoltat d’altres patis i dels darreres i els laterals de diversos edificis. Eren els crits d’una dona, això segur. No deia cap paraula, no gemegava ni plorava: xisclava amb uns xiscles espantosos. Els gats, que en aquell moment es menjaven les fulles més tendres dels testos, han fugit esparverats. Nosaltres ens hem mirat, hem aixecat els ulls amunt i ens hem començat a moure d’un costat a l’altre esgarrifats, com autòmats que no saben on anar.

Hem trucat la policia amb els dits que ens tremolaven. Hi ha una dona que xiscla com si l’estiguessin matant; no tardin, els hem suplicat. Just al cap d’un moment la dona ha callat de cop i s’ha fet un silenci espès: era com si en l’aire haguessin quedat suspesos bocins de la seva veu ronca. Hem entrat a casa. El cor ens anava molt de pressa, i ja feia calor.

dissabte, 6

Avui és el dia de l’Escape In the Park. Sota aquest nom, bàsicament, hi ha dotze hores seguides de música techno. Electrònica, diu la informació, que parla de cinc artistes. Diu el següent: “En temps en els que la convivència amb l’entorn és sovint relegada a un segon terme per la quotidianitat urbana (….) proposem una jornada fortament marcada per l’escapisme (sic), cedint protagonisme a un entorn natural integrat en la urbanitat i convidant l’assistent a una escapada (tornem-hi!) marcada per la interacció entre les arts avançades i la natura”. Ja poden dir missa: són dotze hores de música techno al parc la devesa. 

Només tres cosetes de res:
La primera (res, una petitesa): la devesa és un espai públic, de la ciutat, de tots els ciutadans, i aquesta activitat que s’hi farà és una activitat privada, gens popular, i gestionada per la iniciativa privada, amb ajudes públiques. D’això se’n diu privatitzar l’espai públic i és una cosa amb què la gent d’esquerres no hi estem gens d’acord. Compte amb les ciutats que tanquen alguns dels seus espais –físics o simbòlics- a algunes persones. Compte amb els governants que s’obliden que allò públic és de tots, que l’espai públic ha de ser sempre comú.

La segona (res, una tonteria): resulta que estem parlant aquests dies del Pla Especial de la Devesa, un pla que ha d’obrir el parc a la ciutadania perquè se’l faci seu, l’utilitzi i l’estimi, i que ha de posar en valor els seus recursos naturals. I en aquest Pla hi ha el consens de fer-hi poques coses (fins i tot s’ha posat a sobre la taula de treure el mercat i les atraccions de Fires més grans). Jo no crec, per tant, que la idea del Pla Integral lligui de cap manera amb l’Escape d’avui. Comencem bé!

I la tercera (res, una nimietat): els veïns. Des que es va saber que avui el parc seria un lloc perquè, com diuen els organitzadors, els artistes locals i la música d’avantguarda es maridessin amb la naturalesa, els veïns han mostrat una gran preocupació pels decibels que, de totes totes, hauran de suportar. No els han fet cas. Ah, sí, em sembla que els han donat uns fulls de queixes que han d’omplir si no poden agafar el son.

diumenge, 7

A l’estiu faig solitaris. El dia 1 d’agost trec la baralla del calaix –és de propaganda de Farias- i la hi torno a guardar el 15 o el 31, quan acabo les vacances. En tot l’any no en faig cap més. Solitari = vacances. M’avorreixo molt, fent solitaris. Si no em surten, m’avorreixo. Si em surten, encara m’avorreixo més. No m’he fet mai trampes: sóc molt estricte amb mi mateixa i a més ho trobaria infantil. Quan acabo una partida, he de barrejar molt bé les cartes perquè surtin sense la cadència de la partida que acabo de fer. A vegades faig una partida i prou. A vegades tres de seguides. M’avorreixo igual. Estic pensant a deixar-ho. He de ser forta.

Anuncis

5 thoughts on “De l’1 al 7 d’agost

 1. Benvolguda Regidora,

  Em referiré al dia 6. Com a votant d’ERC em sento profundament decebut pel munt de prejudicis que crec que aboqueu a la vostra nota referida al festival Escape in the Park. Per exemple, titllar d'”artistes” i no d’artistes, sense cometes, els artistes participants en aquest festival.

  Richie Hawtin és un músic internacional de primer nivell, amb independència que us agradi el que fa o que no us agradi.

  Més enllà dels prejudicis, el posicionament d’ERC Girona en aquest tema és d’un provincianisme espantós. Jo resideixo a Berlín, on d’activitats d’aquesta mena se’n fan 4 cada setmana; per això, entre d’altres coses, Berlín és un pol d’atracció cultural. A què vol jugar Girona? Vol tenir una vida cultural de nivell europeu o vol que siguin els veïns del Camp de Mart qui dictaminin sobre els usos de la Devesa?

  El seguidisme de la CUP se’m fa massa insuportable, amb un seguit de tòpics estèrils sobre la privatització de l’espai públic i sobre la “popularitat” de determinats esdeveniments. Realment ERC ha d’anar a roda d’una opció política que només valida aquella cultura que fan els esbarts dansaires però no cap professional? Aquest ha de ser el discurs d’una esquerra moderna i europea, com se suposa que és ERC?

  Que se cedeixi l’espai públic per a usos culturals a canvi del pagament d’un cànon és una pràctica que no té res a veure amb la privatització, i si el cànon no és prou elevat o no reverteix en la ciutadania, entenc que és la vostra feina ser propositius en aquest sentit. Ara bé, apuntar-se a un discurs totalment infantil sobre la privatització i sobre si les festes són populars o no, em sembla d’un nivell molt baix; massa baix per a ERC.

  Probablement per això, ciutats de l’entorn, com Tàrrega, Figueres o Banyoles -sense citar Barcelona i el Sònar, ple d'”artistes”- tenen festivals de primer nivell gràcies al suport dels respectius consistoris municipals, mentre que Girona té Temporada Alta, que és el resultat d’anys i panys d’esforç per part de particulars; sí, de la iniciativa privada.

  Que no li agradi la música electrònica, passi; que la consideri alienant, es pot atribuir al desconeixement -també al desconeixement d’una iniciativa, l’escola EUMES, que ha posat Girona al mapa mundial en aquest gènere musical-; ara, que la valoració de la cap d’ERC-Girona sobre aquest tema i sobre el model cultural de la ciutat en general sigui un calc de la CUP, fa dubtar que realment sigueu cap alternativa de govern per a una ciutat com Girona.

  I creieu-me, que em dol dir-ho.

  M'agrada

  1. Bona tarda, aquest dies he anat seguint les opinions sobre el que havia de ser i reament ha estat el festival, resumiré, soc una ciutadana de Girona, i podria ser de qualsevol barri, he votat a totes les eleccions (per lo tant deixem la política a part, que si esbarts dansaires, i múscia electrònica) això ara va d’HUMILTAT POLITICA
   Del que es tracta és de la UBICACIO d’aquest Festival.
   Des de l’AJUNTAMENT DE GIRONA, el regidor de cultura, el Sr. Ribas, podria estar bé que volgui apostar per noves opcions musicals que no estem acostumats a escoltar per Girona, (però el pas endavant que ha representat aquest festival per Girona, li ha sortit al revés si escolta la ciutadania)
   El regidor Narcís Sastre i la regidora de barri de la Devesa, Glòria Planas, no ho van vereu a venir, que no era el lloc adequat i que no complirien amb les normes?,
   I avui continuem llegint que ha estat un ÈXIT, Num d’assistents (des de 2.000 a 5.000, ja sabem també com va el tema de les estadístiques), que hi han hagut perdues econòmiques, que hi han hagut subvencions (segons noticies als mitjans de premsa: 12.000 euros des de la Diputació), però que l’any que be portaran un DJ Carl Cox?
   Nomes es tracta de CORRETGIR i fer una reflexió de que NO HA ESTAT EL LLOC ADEQUAT.

   M'agrada

   1. Hola! voldria deixar el meu punt de vista sobre el “concert Escape in the park” a la devesa.
    Tinc la sensació que alguns voldrien que Girona s’emmiralles en no se quantes ciutats del món, per ser més …modernes, cosmopolites, és molt lloable,
    Girona ha de buscar el seu propi camí dins la història cultural perquè te personalitat pròpia, efectivament Temporada Alta, el Festival Capella… son un bons referents que cada any és superen.
    Girona esta formada pels seus barris i m’agrada com són amb el seus ets i uts però crec que podem mirar el futur amb optimisme per nous projectes, nomès cal que els nostres representants escoltin en cada moment els veins dels barris per trobar les millors solucions.
    Aquests veïns segur que volen el millor pel seu barri i per GIRONA no tinguin cap dubte

    M'agrada

 2. Hola, estic força d’acord amb vós, C.P. El “cosmopolitisme” pot ser una etiqueta que amagui buidor. En aquest cas concret, no he anat al festival en qüestió i no vull dir que Girona hagi de ser “cosmopolita” només a través de festivals de música electrònica. Crec que ja ho és, des de sempre, i per coses més importants.

  Dit això, el que critico de la crítica del festival en qüestió és:

  1) Més que el festival en si i el cartell artístic, cal discutir sobre si la cessió del parc de la Devesa s’ha fet correctament i ha revertit en la ciutadania.

  2) Els veïns són importants, però els veïns de la Devesa no en són els propietaris. Cal dialogar-hi, però els usos dels espais públics no poden dependre dels veïns dels carrers contigus, sinó que depenen de l’Ajuntament. Això no és una qüestió de sobirania territorial.

  3) A totes les ciutats hi ha persones, veïns, que algun dia senten més soroll del que és normal; a qui fan passar una processó per davant de casa quan no són creients o volen aparcar, etc. Vull dir, una certa flexibilitat l’hem de mostrar tots un dia o altre, i això forma part del viure en societat.

  4) Si la Devesa és el lloc adequat o no, també és un tema important. Em falta perspectiva per opinar sobre la Devesa, però em sembla un dels actius més desaprofitats de Girona. Quantes ciutats catalanes no el voldrien, un parc així! Que s’hi facin activitats musicals, teatre, etc. ha de dependre del pla d’usos. En tot cas, no crec que se n’hagi d’excloure la música -de cap estil- per principi, ni cap activitat sempre que es faci amb mesura i complint escrupulosament la normativa.

  5) Girona té molt de futur, en això estem totalment d’acord. I el té, en part, perquè ha crescut, perquè té una societat més plural, cosa que requereix gestionar conflictes d’interessos com més va, més complexos.

  Agraeixo a la Cap de l’Oposició que ens permeti contribuir a una Girona més republicana gràcies a aquest fòrum!

  M'agrada

 3. El grup municipal d’ERC-MES som un ferms defensors de tot tipus de cultura i de l’activitat econòmica que aquesta pot generar, ens disculpem si hem ofès a algú o se’ns ha malentès.

  També cal dir que la utilització privativa de l’espai públic no és dolent per se. sobretot en aquells casos on la útil col·laboració público-privada genera un retorn beneficiós per a la societat, i/o ho fa en un entorn adequat. Aquest és però, precisament, el problema que hi veiem.

  En un moment de discussió sobre els usos de la Devesa, i de definició del Pla Especial, no estem d’acord en què es permeti realitzar una activitat d’aquest tipus al parc. Les actuacions a la Devesa, enlloc de començar per millorar la il·luminació, la seguretat, els accessos o -més fàcil encara- realitzar alguna declaració d’intencions sobre la protecció del parc i la restricció d’activitats intensives, es fa just el contrari. Es permet la celebració d’un festival, d’intencions legítimes i lloables -només faltaria-, però en el lloc equivocat. Nosaltres hauríem parlat amb els promotors no pas per vetar-lo, sinó per cercar una altra ubicació per a l’esdeveniment, menys lesiu per l’entorn i amb més consens veïnal.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s