Del 18 al 24 de juliol

Del 18 al 24 de juliol

dilluns, 18

Reunió d’urgència amb els veïns de Sant Narcís per parlar de l’enderrocament del finger. El teatre del centre cívic –un magnífic equipament- és ple de veïns que n’estan fins al cap de munt, de tot plegat. Veïns que ja han aguantat i sofert prou, i que senten un cansament mortal; estan irats, impotents, cremats, i senten una més que fonamentada desconfiança.

L’alcaldessa fa una explicació tècnica –espessa- que no resol ni de bon tros els dubtes que té la gent. En tots aquests anys s’ha donat molt poca informació. És cert que Adif s’ha mostrat prepotent i superba –què és per Adif Girona, sinó una petita ciutat de províncies?-, i no ha complert els compromisos, però l’ajuntament tampoc no ho ha fet bé, ha gestionat amb negligència i no ha entonat mai cap mea culpa. És incomprensible, per exemple, que l’equip de govern no hagi aconseguit una còpia del projecte de reposició del parc central. És incomprensible que massa vegades l’ajuntament hagi anunciat: “Adif farà, Adif s’ha compromès, Adif pagarà…” I res no ha resultat cert, res no estava lligat, ni signat. Acords verbals, testimonis desconeguts, correus que no ens ensenyen… Esperem. Com diu la novel·la del periodista Xavier Bosch, tard o d’hora Se sabrà tot. Ara bé, en un altre país la persona que ha portat les negociacions hauria dimitit. Però aquí no plega mai ningú.

Al mig de les explicacions, l’alcaldessa ens diu que no pot ensenyar el document del requeriment perquè “s’han de corregir les faltes” (sic). Ningú no diu res i s’accepta per unanimitat que fer faltes d’ortografia és normal.
….

Tot això del finger i la llosa ha provocat mal ambient a l’ajuntament. L’alcaldessa ha declarat al diari que el nostre grup “no té posicionament sobre el tema”. Lleig, dir això, perquè el cert és que ja l’hem fet públic: estem al costat dels veïns i del govern per defensar els interessos de la ciutat. Si cal pagar l’enderrocament del finger, doncs que es pagui. Si cal fer accions reivindicatives, endavant. Ara: volem molta més informació de la que se’ns dóna. Per exemple: caldrà firmar un aval? Quant costarà exactament l’enderroc? Què es deixarà de fer a la ciutat per poder-lo pagar? Ja no estem per signar cap xec en blanc.

Torno al mal ambient de què parlava: l’equip de govern es mostra impacient, exigent i un punt crispat amb l’oposició, cosa que em sorprèn, perquè algú que vol liderar no es pot permetre aquesta punta d’impaciència, quasi de mal humor. Un líder s’ha de mostrar segur, ha de ser comprensiu i magnànim, contundent en el discurs i exquisit en les formes. Infinitament amable. L’amabilitat no té preu. Asseguren que la qualitat que les persones valorem més en les nostres parelles és l’amabilitat. No pas la seducció, ni la fidelitat, ni la confiança. La simple, imprescindible i extraordinària amabilitat.

dimarts, 19

Aeroport. Una multitud recolzada a la barana, al davant de les portes corredores, esperant. Empentes subtils, perquè tothom vol estar a primera fila per veure de seguida els qui arriben. Mil idiomes, mil vestits, mil colors, mil mòbils. Mitja hora de retard. Paciència. Les portes s’obren contínuament i en surten viatgers solitaris apressats, o grupets de turistes distesos carregats amb maletes. De tant en tant, crits d’alegria, abraçades estretes i llargues i mirades d’empatia als qui encara esperem. Mitja hora més. Una mica de mareig de tanta gent i tanta calor. Ja no pot tardar.

S’escolen uns minuts amb la porta tancada. Sospiro de neguit. I si no ve? Però de cop la porta s’obre i des del fons arriben les veus alegres d’un grup de joves. Al mig, una mà s’alça i saluda. És com una claror. Ja ha arribat.

dimecres, 20

Amb la meva filla gran fem un volt per mirar rebaixes. En moltes botigues ja conviuen la roba d’estiu, amb grans descomptes, amb la de la nova temporada. A fora, 38º: no ve gens de gust d’emprovar-te un jersei de llana. Ens fan córrer. Sempre endavant: 20 de juliol, abrics a les botigues; 20 de febrer, pantalons curts. Com si el temps no passés prou de pressa. Com si el present no fos estimable i n’haguéssim de fugir de pressa buscant en l’endemà un confort que tampoc no tindrem.

dijous, 21

Presenten el nou pla de govern de la ciutat, fruit del pacte CDC i PSC. Una presentació sense gaire empenta, poc engrescadora. Més que un pla de govern, és un programa electoral de tres-cents trenta-tres punts que no se sustenten en cap mena de filosofia, de projecte o d’idea marc de ciutat. En un programa electoral un es pot permetre el luxe de tirar una mica pel dret, de posar-hi molts desitjos i fer una mica de demagògia. En un Pla de Govern, no. Si governes, governes. Això no anirà bé. Ai, aquestes frases que comencen amb “impulsarem, promourem, potenciarem, crearem, redactarem…” Ai, aquests futurs indefinits… Què vol dir: “impulsarem accions de promoció de l’ocupació a fi i efecte de diversificar projectes i donar solucions a persones i col·lectius en situació d’atur (203)”?

Chi lo sa!

divendres, 22

He tornat a Portbou per fer el pregó de la Festa.

Un Pregó a peu de carrer o al balcó ha de ser, abans de res, curt, perquè la gent que tens els davant té un interès molt relatiu a saber què els dius. Només ha de convidar a fer festa i a passar-ho bé.

No he parlat, expressament, de Walter Benjamin, perquè el projecte és encara una utopia. Els he parlat de coses molt més certes: de l’alegria i de la gent, que són els dos elements indispensables per festejar, per fer festa. Sense alegria no hi ha festa i un tot sol no pot celebrar res –amb qui brindes, a qui abraces? I he llegit un fragment del poema de Mario Benedetti “Defender la alegría”, que diu, per exemple, que hem de defensar l’alegria contra la rutina, la misèria i els miserables, contra les absències i la malenconia, defensar-la de déu, de l’hivern, de l’atzar… i també de l’alegria.

Tornar sempre està bé!

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s